Datorer och IT

När började egentligen datorer utvecklas? Jo, faktiskt redan på 1800-talet, tro det eller ej. Det sägs att den första datorn utvecklades redan i början av 1800-talet och han som började bygga den hette Charles Babbage, och han kom från England. Maskinen byggde han av kugghjul, men hans koncept höll inte, men det sägs ändå vara hans verk som ligger till grund för datorns utveckling.

När det gäller de elektroniska datorerna började de utvecklas 1943 för att anses vara färdiga 1946. En dator som de sägs användes ofta under andra världskriget, kallades för ENIAC och det var USA:s militärer som bekostade bygget av denna, och den användes för att lösa ekvationssystem, men den klarade även av att läsa väderprognoser. Givetvis var detta en jättestor maskin, inte som våra små behändiga datorer vi har idag. Även Sverige blev intresserad av datorbygge och redan 1947 började forskning av datorer.

År 1950 blev en maskin färdig och den kallades BARK, en relämaskin. Efter det utvecklades en annan maskin som fick namnet BESK och i och med den blev Sverige det tredje största landet i världen på datorbygge. Maskinen började användas 1953 och blev då en av världens snabbaste datorer. För inkomsterna av BESK började man bygga andra bättre och modernare datorer. Ja, som de flesta vet grundade Steve Jobs och Steve Wozniak 1977 Apple och det blev en succé, på bara tre år utvecklades Apple från att funnits i ett litet garage till ett storföretag med 700 miljoner i omsättning, även i dag är Apple ett av de största företagen som gör datorer och mobiler.