Håll dina drivrutiner uppdaterade!

Drivrutiner är viktiga för att din dator och dess komponenter ska fungera korrekt. Drivrutiner ser till att ditt operativsystem och en viss hårdvara, till exempel en skrivare eller ett grafikkort kan förstå varandra. Drivrutiner fungerar lite som en tolk mellan hård och mjukvara.

Uppdatera datordrivrutiner

Att då och då ta en titt och uppdatera drivrutiner för din hårdvara behöver inte svara lika krångligt som många kan tro. Har man operativsystemet Windows 10 så gör det faktiskt redan ett rätt bra jobb när det kommer till att hålla dina drivrutiner uppdaterade, men det skadar aldrig att själv se över drivrutinerna då och då. Skulle till exempel ett grafikkort börja underprestera eller krångla så är det inte ovanligt att det kan bero på gamla drivrutiner. När du uppdaterar drivrutiner till exempelvis grafikkort så kan det ibland också komma nya funktioner. Eftersom drivrutiner till grafikkort kan komma rätt ofta så kan det vara en bra idé att kolla direkt på tillverkarens hemsida för att försäkra sig om att man har de senaste drivrutinerna.

Uppdatera via medföljande programvara

De flesta drivrutinerna följer ofta med annan mjukvara för enheten i fråga och installeras därefter automatiskt. Detta gäller för hårdvara där tillverkaren har tillgängliga programpaket som ofta används för att göra inställningar på enheten. I dessa program krävs det oftast inte mer än ett knapptryck för att uppdatera till de allra senaste drivrutinerna.

Låt windows söka

För de enheter som inte har lika enkel eller tillgänglig programvara för att uppdatera drivrutiner så kan windows själv också hjälpa dig. Börja med att öppna enhetshanteraren (du kan söka efter den med sökfunktionen bredvid startknappen nere i vänstra hörnet) du kommer nu att få upp en lista som visar de enheter som är inkopplade i din dator. Leta upp den enhet du önskar att uppdatera drivrutiner på och högerklicka på den, klicka sedan på “Sök automatiskt efter uppdaterad drivrutinsprogramvara” Windows kommer då själv att leta efter drivrutiner för vald enhet, detta kan ta ett par minuter. Antingen så kommer Windows ladda ner nya drivrutiner och installera dom automatiskt eller så kommer Windows tala om för dig att du redan har de senaste drivrutinerna. Om du fortfarande upplever att enheten strular så kan du alltid gå in på tillverkarens hemsida och leta efter nyare drivrutiner själv.